Ce este de făcut în cazul diagnosticului de TSA?
În prezent, la nivel mondial, Analiza Comportamentală Aplicată (ABA) este recunoscută ca fiind intervenția cea mai eficientă în cazul tulburării de spectru autist (TSA) și a altor tulburări pervazive de dezvoltare. Statistic, 47% din copii au sanse de recuperare cu ABA, ceilalți făcând și ei progrese semnificative în ceea ce privește gradul de independență, comunicare, etc., dar nu până la nivelul la care tulburarea să fie imperceptibilă în societate. Acestă formă de terapie este însoțită uneori de PECS – Picture Exchange Communication System (sistemul de comunicare prin intermediul schimbului de imagini), care din nou este o tehnică ce și-a dovedit eficienta. PECS se poate folosi pentru a exprima nevoi și dorințe chiar și în absența limbajului verbal.
Echipa de specialisti:
- Medicul pediatru
- Medicul psihiatru / neurolog
- Psiholog
- Coordonator – consultant ABA
- Terapeuți ABA
- Logoped
- Kinetoterapeut
- Educator
Strategii de intervenție
Strategiile de tratament sunt adaptate nevoilor fiecărei persoane în parte și resurselor acelei familii. Totuși, în general, copiii cu autism răspund cel mai bine la intervenția structurată și specializată. Un program eficient trebuie structurat astfel încât să îi ajute pe parinți controleze situația și să îmbunătățească la copil aspectele sociale, comportamentale, adaptative, de cominicare și de învățare.
Se recomandă următoarele strategii pentru a ajuta un copil în scopul îmbunătățirii funcționării generale și atingerii potențialului sau maxim: antrenamentul și managementul comportamentului ce folosesc întărirea pozitivă, autoajutorarea și antrenamentul abilitaților sociale, având ca obiectiv îmbunătățirea comportamentului și a comunicării.
În prezent există mai multe tipuri de astfel de intervenții, cum ar fi:
- Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA – Applied Behavioral Analysis)
- Tratamentul si Educarea Copiilor cu Autism si alte Tulburari de Comunicare Asemanatoare (TEACCH – Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped Children)
- PECS- Picture Exchange Communication Sistem
- Programul Hanen- The Hanen program
- Povestiri sociale- Social Stories
- Programul Son-Rise -The Option Institutes Son-Rise Program
- Terapia de integrare senzorială- Sensory integration therapy
- Floor Time
Alte terapii specializate cuprind:
- terapia cu animale (delfini, cai, câini)
- terapie ocupațională
- ergoterapia
Medicamentele cel mai des folosite nu vizează direct tulburarea de spectru autist ci afecțiunile asociate, cum ar fi :
Medicul specialist în psihiatria copilului si adolescentului poate da îndrumări în acest sens.
În mass-media și în alte surse de informare au circulat articole referitoare la terapiile alternative, cum ar fi tratamentul cu secretina și antrenamentul de integrare auditivă, combinații de uleiuri sau diete alimentare. Atunci cand se ia în considerare orice tip de tratament, este important să se cunoască sursa de informare și să se certifice ca acele studii sunt fondate din punct de vedere științific.
Relatările unui succes individual nu sunt dovezi suficiente pentru a se susține folosirea pe scara largă a acelui tratament.