Centrul de Psihologie AnYs Braila

Ce este terapia ABA?

 

ABA (Applied Behavior Analysis) este știința ce se ocupă de comportamentele umane observabile, măsurabile și întotdeauna implică modificarea comportamentală. Toate procedurile în ABA se referă la comportamente, și nu la persoane. Se dorește a fi schimbate comportamentele, se recompensează și se pedepsesc comportamentele, nu persoanele.

Terapia se desfășoară la locuința copilului, în centre specializate sau în cabinetele psihologice, și se mută pe măsură ce copilul crește și dobândește anumite abilități sociale și cognitive în grădinița și școală. Terapia este sistematică și consistentă, cuprinde un număr mare de ore pe săptămână (între 20 și 40) și se monitorizează strict astfel încât, în fiecare moment,  să fie clară evoluția copilului, problemele, cât și abilitățile dobândite.

Învățarea comportamentelor noi se face folosind anumite tehnici: imitarea, modelarea, înlănțuirea.

Scăderea comportamentelor negative se face prin tehnici cum ar fi: extincția, recompensa diferențiată, intervenția asupra antecedentului.

Pentru a fii învățate deprinderi, comportamente adecvate și cunoștințe, toate sarcinile se  împart în pași mici, permanent monitorizați și puternic recompensați până se ajunge la  învățarea unor conduite mai complexe adecvate vârstei și potențialului copilului.

În ABA deciziile se iau pe baza a ceea ce s-a întâmplat și notat, toate comportamentele fiind riguros monitorizate. Se face analiza comportamentelor, a antecedentelor și a consecințelor care mențin comportamentele, fie ele pozitive sau negative, apoi se iau deciziile cele mai eficiente pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

Când se stabilesc obiectivele în terapie se au în vedere 4 mari întrebări:

  1. Ce abilități și ce dificultăți are copilul în acest moment?
  2. Ce trebuie să facă/învețe copilul?
  3. La ce-i va folosi noua abilitate?
  4. În ce condiții va avea loc învățarea, masterarea, generalizarea?

Scopul final al terapiei este să îmbunătățească viața persoanei, și să o ajute să devină independentă în condiții sociale naturale.

Practic ce învață copilul care are un program de terapie ABA?

  • să imite și să se joace
  • să comunice verbal și/sau non-verbal
  • abilități sociale adecvate
  • achiziționează deprinderi de autoservire: mănâncă, bea, se îmbracă, folosește toaleta, strânge jucăriile, să facă patul, să își facă ghiozdanul
  • achiziționează cunoștințe
  • achiziționează abilități și deprinderi academice (scrisul, cititul, socotitul etc.)
Sari la conținut